
Urządzenie gastronomiczne - bemar

Osoby zajmujące się przyrządzaniem ciepłych posiłków, głównie dań obiadowych, doskonale wiedzą, że przygotowanie większości potraw zajmuje sporo czasu.
Wszyscy wiemy, że każdy składnik dania ma różny czas przyrządzania, jedne gotowane są dłużej inne krócej. By potrawa serwowana w fazie końcowej miała odpowiednio wysoką temperaturę, a każdy jej składnik był tak samo ciepły, należy podać całe danie w jednym czasie.
Najbardziej jest to odczuwalne w restauracjach, gdzie posiłki powinny być świeże, gorące i przygotowywane na bieżąco. W związku z tym, część przyrządzonych składników potrawy można umieścić w podgrzewaczu, który utrzyma jego temperaturę na odpowiednim poziomie. Takim urządzeniem jest bemar.
Co to jest bemar?
Jest to rodzaj wózka, wykonanego z wysokogatunkowej stali. Wózek stanowi rodzaj podgrzewacza, do którego wkłada się gorące dania oczekujące na wydanie gościom. Dawniej, bemary do ogrzewania potraw wykorzystywały stale podgrzewaną wodę do wysokiej temperatury, nowoczesne podgrzewacze posiadają ogrzewanie elektryczne, dzięki którym utrzymują temperaturę potraw w określonym czasie, lub je stale podgrzewają.
Rodzaje bemarów
Pomysł budowy bemaru pojawił się stosunkowo niedawno bo w połowie dwudziestego wieku, a państwem, w którym po raz pierwszy ten podgrzewacz został zaprezentowany jest Francja.
Bemary można podzielić na kilka rodzajów:
- bemary nastolne – ustawiane na stołach z których goście sami
nakładają sobie potrawy,
- bemary stacjonarne – rodzaj samodzielnie stojącego podgrzewacza z
pojemnikami zawierającymi potrawy, a które wydaje kelner,
- bemary mobilne – podobne w budowie do stacjonarnych, lecz
zaopatrzone w kółka jezdne,
- bemar-bufet – elegancki, obłożony okładziną drewnianą podgrzewacz,
ustawiany w restauracjach do samoobsługi. Ten typ bemarów ma
zazwyczaj pod blatem półki służące do ustawienia zastawy i sztućców,
- bemar typu Hot-pot – w okrągłych pojemnikach tego rodzaju bemaru
znajdują się zupy oraz dania półpłynne,
- bemary szafkowe.
Bemary typu szafkowego, kilkupiętrowe, znakomicie nadadzą się do przechowywania, podgrzewania i rozwożenia gotowych porcji obiadowych rozłożonych na talerzach – najczęściej taką formę stosuje się w szpitalach lub jadłodajniach.
Bemary to bardzo praktyczne urządzenia, dzięki nim potrawy przez długi czas zachowują wysoką temperaturę.
Data: środa, 17 październik 2018; 15:44; Źródło: ---
Autor: martinbm
Tylko zalogowani użytkownicy mogą pisać komentarze
- NASTĘPNY
- POPRZEDNI

1-4
Bayer 04 Leverkusen

p. | Drużyna | M | Z | R | P | PKT |
1 | Bayern Monachium | 19 | 15 | 2 | 2 | 47 |
2 | Bayer 04 Leverkusen | 19 | 8 | 7 | 4 | 31 |
3 | FC Schalke 04 | 19 | 8 | 7 | 4 | 31 |
4 | RB Leipzig | 19 | 9 | 4 | 6 | 31 |
5 | Bor. Mönchengladbach | 19 | 9 | 4 | 6 | 31 |
1. | Volland Kevin | 10 |
2. | Bailey Leon | 7 |
3. | Alario Lucas | 5 |
4. | Brandt Julian | 4 |
5. | Mehmedi Admir | 2 |
-
Rozmowa z Michałem Jeziornym, tłumaczem książki o Robercie Enke
-
Wywiad z Michałem Trelą, czyli Kicker, stadion imienia Stefana Kiesslinga i Audikiem na mecz
-
Wywiad z Tomaszem Urbanem - Bundesliga, guma do żucia, Takeshi Castle i absurdalne nazwiska
-
Dominik Piechota z ¡Olé! Magazynu o Guardado - wywiad

i 0 użytkowników


• olej kokosowy - w diecie dla sportowców
• Tak dla Kadry - Reprezentacja, Kadra
• Tottenham Hotspur
Brak komentarzy